Forum GothicRock.fora Strona Główna
FAQ Profil Szukaj Użytkownicy
Grupy

Prywatne Wiadomości

Rejestracja Zaloguj
Galerie
Indica
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat >

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
GothicRock.fora > Zespoły

Autor Wiadomość
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

Indica    



Indica - fiński zespół muzyczny powstały w 2001 roku. Pierwszy album grupy, Ikuinen virta został wydany w 2004 roku. Osiągnął status platynowej płyty w Finlandii.
Zespół zdobył popularność poza granicami Finlandii dzięki współpracy z grupą Nightwish (m.in. wspólne trasy koncertowe).

Skład grupy

Johanna Jonsu Salomaa - wokal, skrzypce, gitara, instrumenty klawiszowe
Heini - gitara basowa, wokal
Sirkku - instrumenty klawiszowe, klarnet, wokal
Jenny - gitara, wokal
Laura - perkusja, wokal

Biografia

Jonsu (wokal, skrzypce, gitara), Heini (gitara basowa,wokal), Sirkku (klawisze, wokal, klarnet), Jenny (gitary), i Laura (perkusja) zakładają zespół Indica w roku 2001. Swoje zdolności muzyczne rozwijały już we wczesnym dzieciństwie, będąc pod silnym wpływem muzyki klasycznej, dziewczyny grały wcześniej w kilku innych zespołach.
W roku 2002 podpisały kontrakt ze swoim menadżerem Peterem Koklijuschin’em, a następnie umowę z SonyMusic w 2003. Rok później została wydana pierwsza płyta o tytule Ikuinen Virta, która osiągnęła status platynowej płyty w Finlandii (30.000 sprzedanych płyt). Produkcją albumu zajęli się wspólnie: Gabi Hakanen i Erno Laitinen. Wydano też dwa single do utworów Ikuinen Virta i Scarlett, i nagrano do nich oficjalne clipy wideo.
Druga płyta Indici Tuuliset Tienoot wydana w 2005 roku, sprzedała się w prawie 20.000 kopii, również okazała się dużym sukcesem grupy, kolejny album ukazuje się w 2007 roku i nosi tytuł Kadonnut Puutarha.
Muzyka i słowa Indici są komponowane i pisane głównie przez Jonsu(wokal i skrzypce), która zaczęła komponować jeszcze jako dziecko, pisząc małe symfonie. Silną inspiracją dla Jonsu jest muzyka filmowa. Słowa zawierają jej własne doświadczenia, życiowe, przeżycia przyjaciół, a nawet elementy marzeń sennych.
W 2007 został też wydany singiel Nightwisha Erämaan Viimeinen, na którym Jonsu zaśpiewała gościnnie. Zarówno koncerty z Nightwishem, jak i gościnny udział Jonsu na singlu tej grupy sprawił, że Indica stała się rozpoznawalna poza Skandynawią.
Indica znana jest ze swoich żywych występów na scenie i wyróżniającej się muzyki. W 2007 ruszyła w trasę koncertową po Skandynawii jako support fińskiego Nightwisha. Od tamtej pory rozpoczęła się dłuższa współpraca miedzy Indicą a liderem zespołu Nightwish Tuomas’em Holopainen’em, który został producentem kolejnej czwartej płyty zrealizowanej jesienią 2008 roku zatytułowanej Valoissa.
W roku 2009, Indica po raz kolejny ruszyła w trasę z Nightwish’em, jednak tym razem poza Skandynawię (min. Anglia, Francja, Niemcy, Włochy). Tego samego roku zespół wydał kompilacje utworów o tytule Pahinta Tänään.
Na początku grudnia 2009 Indica oświadczyła, że podpisała kontrakt z niemiecką wytwórnią Nuclear Blast. Obecnie oczekiwany jest pierwszy angielskojęzyczny album: A way Away, którego premiera nastąpi 25 czerwca 2010.

Dyskografia

Albumy studyjne:

Ikuinen virta (2004)
Tuuliset tienoot (2005)
Kadonnut puutarha (2007)
Valoissa (2008)
Pahinta tänään - kompilacja (2009)

Single:

"Scarlett" (26 marzec 2004)
"Ikuinen virta" (5 sierpień 2004)
"Vettä vasten" (23 marzec 2005)
"Ihmisen lento" – Promo (2005)
"Vuorien taa" + "Nuorallatanssija" (19 październik 2005)
"Pidä kädestä" – Promo (2005)
"Niin tuleni teen" – Promo (2005)
"Linnansa vanki" – Promo (2007)
"Noita" – Promo (2007)
"Ulkona" – Promo (2007)
"Pahinta tänään" – Promo (8 maj 2008), singiel internetowy (12 maj 2008)
"Valoissa" (październik 2008)
"10 h myöhässä" (listopad 2008)
"Valokeilojen vampyyri" (Jesień 2009)
"In Passing" singiel internetowy(26 marzec 2010)

Wideoclipy

"Scarlett" (2004), reżyser: Kusti Manninen
"Ikuinen virta" (2005), reżyser: Kusti Manninen
"Vuorien taa" (2006), reżyser: Marko Mäkilaakso
"Pidä kädestä" (2006), reżyser: Marko Mäkilaakso
"Linnansa vanki" (2007), reżyser: Jesse Hietanen
"Pahinta tänään" (wiosna 2008), reżyser: Jesse Hietanen
"Valoissa" (jesień 2008)
"10 h myöhässä" (Boże Narodzenie 2008)
"Valokeilojen vampyyri" (jesień 2009)
"Straight and Arrow" (Zima 2009), reżyser: Denis Goria
"In Passing" (wiosna 2010), reżyser: Patric Ullaeus


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Amy_Lee dnia Wto 16:20, 29 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Post Wto 16:06, 29 Cze 2010
 Zobacz profil autora
ToxicCandy
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suomi
Płeć: dziewczyna

   

Lubię ten zespół.

Post został pochwalony 0 razy
Post Wto 22:02, 29 Cze 2010
 Zobacz profil autora
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

   

Mi się też podobają ich piosenki....

Post został pochwalony 0 razy
Post Śro 0:26, 30 Cze 2010
 Zobacz profil autora
Nigrette
Poliglota



Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Piotrków Trybunalski
Płeć: dziewczyna

   

wlasnie sciagalam muze i przy okazji przegladam zespoly jakies ktorych jeszcze nie sluchalam na twoim chomiku Amy_Lee Very Happy i trafilam na ten zespol i musze przyznac ze fajny .

Post został pochwalony 0 razy
Post Śro 18:38, 04 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

   

Ja też go słucham od niedawna... I uwielbiam te dziewczyny Smile

Post został pochwalony 0 razy
Post Sob 21:40, 07 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Nigrette
Poliglota



Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Piotrków Trybunalski
Płeć: dziewczyna

   

no trzeba przyznac ze sa super Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Post Pon 22:15, 09 Sie 2010
 Zobacz profil autora
ToxicCandy
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suomi
Płeć: dziewczyna

   

Zgadzam się z Wami Smile

Post został pochwalony 0 razy
Post Wto 20:56, 10 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

   

Ja przesłuchiwałam też ich piosenki po fińsku... Najbardziej spodobała mi się Scarllet...

Post został pochwalony 0 razy
Post Śro 18:29, 11 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Nigrette
Poliglota



Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Piotrków Trybunalski
Płeć: dziewczyna

   

o to musze przesluchac Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Post Śro 22:33, 11 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

   

Tak, tak... Ciekawie brzmią... Smile

Post został pochwalony 0 razy
Post Czw 18:14, 12 Sie 2010
 Zobacz profil autora

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Forum Jump:
Skocz do:  

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa).
Obecny czas to Sob 20:43, 22 Wrz 2018
  Wyświetl posty z ostatnich:      


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB: © 2001, 2002 phpBB Group
Template created by The Fathom
Based on template of Nick Mahon
Regulamin