Forum GothicRock.fora Strona Główna
FAQ Profil Szukaj Użytkownicy
Grupy

Prywatne Wiadomości

Rejestracja Zaloguj
Galerie

Theatres des Vampires
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat >

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
GothicRock.fora > Zespoły

Autor Wiadomość
Amy_Lee
Administrator



Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 830
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Gdańska
Płeć: dziewczyna

Theatres des Vampires    



Theatres des Vampires to włoski zespół muzyczny grający na początku istnienia melodyjny black metal, aktualnie - rock/metal gotycki. Głównym tematem tekstów utworów grupy od początku jest wampiryzm, co widać zresztą z nazwy - jest ona zaczerpnięta z dzieł Anny Rice.

Historia

Theatres des Vampires powstał w 1994 roku po rozpadzie znanego w latach dziewięćdziesiątych zespołu Sepolcrum. Zespół stał się jednym z pionierów gatunku nazwanego później vampiric metalem. Na początku zespół grał symfoniczny black metal, lecz przez lata muzycy wykreowali własny styl - połączenie gotyku, muzyki elektronicznej, klasycznej, opery i rocka.Założycielami są Alexander "Lord Vampyr" i Roberth "Morgoth". W 1995 r. wydali demo, które szybko się rozeszło. Jednak jeszcze w tym samym roku odszedł perkusitsa, a wraz z nim inni muzycy w konsekwencji czego pierwszą płytę Theatres des Vampires "Vampyrisme, Necrophilie, Necrosadisme, Necrophagie" nagrał praktycznie sam Alexander. Już po nagraniu albumu dołączył do niego Roberth, a natępnie Fabian "Necros". Podkreślił to jeszcze bardziej poprzez dodanie damskiego wokalu. Podczas nagrywania "The Vampire Chronicles" do składu dołączyła Justine, a na następnym wydawnictwie pojawiła się już także Sonya Scarlet. Na "Suicide Vampire" miała się znaleźć przeróbka hitu Kylie Minogue "I Can't Get You Out of My Grave", ale przez problemy prawne z wykonawczynią pierwotnej wersji wydanie tego utworu stało się możliwe dopiero w 2003 r. na kompilacji. W tym samym roku wyszła także reedycja debiutanckiej płyty zespołu. Reedycja nie byle jaka, bo nagrana zupełnie od nowa, przeaaranżowana, z nową szatą graficzną i głosem Sonyi Scarlet. W dwóch bonusowych nagraniach wzięli udział goście: Valora Kanda (wokalista Christian Death) i Gian Pyras (gitarzysta Cradle of Filth). W 2004 r. z zespołu odszedł Alexander. Tym samym Sonya Scarlet została jedynym głosem grupy i frontmanką.
W ciągu 10 lat Theatres des Vampires wydał 6 płyt, wszystkie w angielskiej wytwórni Plastic Head.

Aktualny skład
Sonya Scarlet - wokal
Robert Cufaro - gitara
Fabian Varesi - instrumenty klawiszowe, wokal wspierający
Gabriel Valerio - perkusja, wokal wspierający
Zimon Lijoi - gitara basowa, wokal wspierający
Byli członkowie
Alessandro Nunziati - wokal
Robert Cufaro (znany również z Lord Vampyr) - gitara
Justine - wokal
John Piras - gitara, gościnny występ na płycie Vampirysme

Dyskografia

Nosferatu, eine simphonie des grauens - Demo (1996)
Vampyrìsme, nècrophilie, nècrosadisme, nècrophagie (1996)
The Vampire Chronicles (1999)
Bloody Lunatic Asylum (2001)
Jubilaeum Anno Dracula 2001 - EP (2001)
Suicide Vampire (2002)
The (Un)Official History 1993-2003 - kompilacja (2003)
Vampyrìsme... - reedycja albumu z 1996 roku (2003)
The Blackend Collection - box set (2004)
Nightbreed of Macabria (2004)
Pleasure and pain (2005)
Desire of Damnation (2007)
Anima Noir (2008)
----------------------------------------------------------
Świetny zespół, tematyka piosenek jak najbardziej w moim guście... Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Amy_Lee dnia Nie 18:18, 29 Sie 2010, w całości zmieniany 4 razy
Post Nie 18:13, 29 Sie 2010
 Zobacz profil autora
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Forum Jump:
Skocz do:  

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa).
Obecny czas to Pon 7:34, 23 Lip 2018
  Wyświetl posty z ostatnich:      


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB: © 2001, 2002 phpBB Group
Template created by The Fathom
Based on template of Nick Mahon
Regulamin